Geocaching – KSLT

Geocaching är en hobby som baseras på vårat stora GPS system som finns över hela jordklotet. Varje spelare loggar med sitt ID (i mitt fall är det kslt). Oftast har man en app där man kan se aktuella Geocacher, därefter markerar man en och kan läsa lite om den. Därefter om man vill hitta cachen, så kan man navigera till den. För mer information om hobbyn besök:

Geocaching.com (den officiella Geocachinghemsidan)

Olika typer

Det finns ca 20 stycken olika typer av cacher, här är några av de vanligaste (källa: https://www.geocaching.com/about/cache_types.aspx):

Traditionell Geocache

Detta är den originaltypen av geocache och den som är mest rakt på. Dessa geocacher består av en behållare på angivna koordinater. Storleken kan variera men som ett minimum innehåller dessa geocacher alltid en loggbok. Större behållare kan innehålla föremål för byte samt spårbara objekt.

Mysterie- eller Pussel-cacher

Den ”universella” cache-typen kan innehålla komplicerade pussel du först måste lösa för att lista ut de korrekta koordinaterna. På grund av den ökande kreativiteten inom geocaching är detta grunden för nya och unika utmaningar som inte passa i någon annan kategori.

Multicache

Dessa geocacher innefattar två eller flera platser och på den sista platsen finns en fysisk behållare med en loggbok inuti. Det finns många varianter, men de flesta multi-cacher har vid första steget en ledtråd för att hitta det andra steget, och den andra steget har ledtråd till det tredje och så vidare.

EarthCache

En EarthCace är en speciell geologisk plats som folk kan besöka och få koll på lite unika egenskaper om Jorden. EarthCache sidor inkluderar åtminstonde en uppsättning med anteckninger tillsammans med koordinaterna. Besökare till EarthCaces kan se hur planeten har skapats i och med geologiska händelser, hur vi hanterar dess resurser och hur forskare samlar bevis. Vanligen, för att logga en EarthCache, behöver du besvara de frågor som ställs genom att observera den geologiska platsen. För mer information om EarthCaches besök, http://www.earthcache.org

Lite statistik över mitt egna Geocachande